Armoedeplatform Delfshaven https://armoedeplatformdelfshaven.nl Voor een integrale en inclusieve aanpak van armoede in Rotterdam Mon, 26 Sep 2022 08:54:25 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/wp-content/uploads/2022/02/favicon-Armoedeplatform-Delfshaven.svg Armoedeplatform Delfshaven https://armoedeplatformdelfshaven.nl 32 32 Nieuwsbrief juni 2022 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-juni-2022/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-juni-2022/#respond Fri, 01 Jul 2022 13:35:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=1991 Wat hebben we gedaan en waar kijken we naar uit? In deze nieuwsbrief o.a. ons online overzicht van initiatieven die armoede bestrijden, de energietoeslag, een bijeenkomst voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal en zomeractiviteiten voor kinderen in Delfshaven.

Lees hier de vierde nieuwsbrief.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-juni-2022/feed/ 0
Nieuwsbrief december 2021 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-december-2021/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-december-2021/#respond Mon, 27 Dec 2021 12:44:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=1290

Bekijk hier de nieuwsbrief.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-december-2021/feed/ 0
Nieuwsbrief april 2021 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-april-2021/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-april-2021/#respond Tue, 27 Apr 2021 12:37:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=1279

Bekijk hier de nieuwsbrief.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-april-2021/feed/ 0
Reportage ‘Kinderen in armoede’ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/reportage-kinderen-in-armoede/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/reportage-kinderen-in-armoede/#respond Sat, 27 Mar 2021 15:38:16 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=681

Meer bewustwording voor armoede

Om meer bewustwording te creëren voor het probleem van armoede lanceerde SIRE vrijdag een campagne, met onder meer filmpjes van kinderen die vertellen hoe het is om in geldnood op te groeien. 

Eén van die kinderen is Zakariyya. Hieronder vertelt hij zijn verhaal. 

Bekijk hier de reportage die Hart van Nederland over het bespreekbaar maken van armoede en kinderen in armoede.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/reportage-kinderen-in-armoede/feed/ 0
“Alleenstaande moeders worden door het feminisme over het hoofd gezien.” https://armoedeplatformdelfshaven.nl/alleenstaande-moeders-worden-door-het-feminisme-over-het-hoofd-gezien/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/alleenstaande-moeders-worden-door-het-feminisme-over-het-hoofd-gezien/#respond Tue, 02 Mar 2021 14:09:17 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=619 “Alleenstaande moeders worden door het feminisme over het hoofd gezien.” Lees meer »

]]>
‘Moeders armoede mag kind niet raken’
Alleenstaande moeders zijn de eenzaamste groep, vinden Anja Meulenbelt en Eva Yoo Ri Brussaard. Het feminisme heeft hen overgeslagen.

Anja Meulenbelt vindt dat ze in het feminisme nog wat goed te maken heeft. Ze werd een beroemdheid in de vrouwenbeweging van de jaren zestig, publiceerde De schaamte voorbij en Het moederboek over haar echtscheiding en opvoeding van haar zoon alleen, maar toen ze twee jaar geleden op uitnodiging van alleenstaande moeder Eva Yoo Ri Brussaard aanwezig was bij een bijeenkomst van Stichting Single SuperMom, dacht ze: we hebben steken laten vallen. “Alleenstaande moeders zijn door het feminisme over het hoofd gezien.”

De ‘goedmaker’ ligt er nu met hun gezamenlijke boek Er is een land waar alleenstaande moeders willen wonen. Het is eigenlijk een pamflet over de volgens Brussaard ‘eenzaamste en armste bevolkingsgroep in Nederland’, die een volwaardig leven onmogelijk wordt gemaakt door een samenspel van geldgebrek, onvoldoende goedkope huisvesting, seksisme en racisme op de arbeidsmarkt, ingewikkelde toeslagensystemen en falende hulpverlening.

“Ik ben me op die avond bij Single SuperMom kapot geschrokken”, zegt Meulenbelt. “Mijn zoon komt inmiddels bijna in aanmerking voor een seniorenwoning”, knipoogt ze, “maar ik zag dat er in al die jaren voor vrouwen niets verbeterd is. Integendeel.” Steeds meer kinderen groeien op in een eenoudergezin, inmiddels een op de zes. In 87 procent van deze gezinnen staat een moeder aan het hoofd; driekwart leeft op of onder de armoedegrens. Coronatijden maken deze moeders en hun kinderen nog kwetsbaarder.
Steeds meer kinderen groeien op in een eenoudergezin, inmiddels 1 op de 6

“Toen ik op mijn zestiende zwanger raakte, werd adoptie als een oplossing gezien om niet in een leven van armoede te geraken”, zegt Meulenbelt. “Maar ik heb mijn kind gehouden en nam hem overal mee naartoe. In de vrije jaren zestig kon dat. Mijn ouders hielpen ons financieel een beetje, maar desondanks is hij veel tekortgekomen. Nu zijn er subsidies en bijstandsregelingen voor alleenstaande ouders, maar die gaan voorbij aan wat we als samenleving moeten gaan erkennen: dat kinderen opvoeden ook werk is.”

Het feminisme is teveel gericht geweest op betaald werk voor vrouwen, vindt Meulenbelt. “We zijn de vrouwen vergeten die de zorgtaken van de goedbetaalde werkende vrouwen inmiddels overnemen. De oppassen en de werksters die met een zwart baantje het hoofd net boven water kunnen houden, maar ook kinderen thuis hebben.”

Brussaard kreeg als alleenstaande moeder de keuze om kippen te komen plukken in een fabriekshal. “Maar ik wist dat als ik dat deed, ik nooit meer uit de armoede zou komen.” Het ergste dat Brussaard als alleenstaande moeder is overkomen, is dat de Kinderbescherming haar zoon Floris uit huis plaatste. Het was in de periode dat ze leefde van een bijstandsuitkering en huursubsidie, en een juridisch gevecht met de vader (die Floris nooit heeft willen zien) haar geestelijk opbrak. “Als ouders kinderen geen stabiele thuissituatie kunnen bieden, bijvoorbeeld zij de huur niet meer kunnen betalen en op straat gezet worden, brengt Jeugdzorg kinderen bij een pleeggezin onder”, vertelt ze. “Pas als je een woning hebt gevonden, kan een kind terugkeren. Maar door het gebrek aan betaalbare huizen kan dat heel lang duren. Als een kind dan gehecht is geraakt aan het pleeggezin, is het de vraag of het nog terugkeert. Gelukkig is het mij na drie maanden, na een taai gevecht, gelukt Floris terug te krijgen. Maar het was de donkerste tijd van mijn leven.”

Stress om inkomen, angst om je huis en misschien ook wel je kind kwijt te raken, speelt alleenstaande moeders parten. “Die angst voelt een kind ook”, zegt Brussaard. “Door alle geldzorgen die ik had, hebben we niet kunnen genieten van veel mooie momenten die er ook geweest zijn. Floris ging op zijn zestiende studeren in Amerika; het is wonder hoe hij dat bereikt heeft. Er waren voor hem wel subsidieregelingen om een laptop, een fiets of een pakket kleding te krijgen, maar ik moest voor deze ‘cadeautjes’ iedere keer de hand ophouden. Dat geeft een kind geen zelfvertrouwen.”

“Als we kinderarmoede willen bestrijden, dan moeten we naar de armoede van de ouders kijken”, zegt Meulenbelt. In het boek staan aanbevelingen om alleenstaande ouders te helpen om zorg en werk te combineren. Ze geloven wel dat er onder een nieuw kabinet al iets kan verbeteren. Brussaard: “Het minimumloon kan omhooggaan, misschien komt er gratis kinderopvang. Maar de huisvesting moet ook beter, en laten we stoppen met het rondpompen van die ‘cadeautjes’ voor arme kinderen maar dat geld vooral inzetten zodat kinderen zich geen zorgen hoeven te maken om hun ouders.”

Tekst: Laura van Baars
Foto: Maartje Geels

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/alleenstaande-moeders-worden-door-het-feminisme-over-het-hoofd-gezien/feed/ 0
Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #4 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-4/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-4/#respond Mon, 15 Feb 2021 13:57:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=614 We zijn het jaar met frisse moed begonnen en is er overleg gepleegd hoe op de beste manier bij te springen wat betreft zorg- en hulpvragen en hoe de samenwerking kan worden voortgezet, ook ná de pandemie.

Lees hier de vierde nieuwsbrief van Delfshaven Helpt.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-4/feed/ 0
Kinderombudsman: ‘De regelingen zijn te onbekend en te ingewikkeld’ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/kinderombudsman-de-regelingen-zijn-te-onbekend-en-te-ingewikkeld/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/kinderombudsman-de-regelingen-zijn-te-onbekend-en-te-ingewikkeld/#respond Thu, 14 Jan 2021 15:58:29 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=694

Elke gemeente heeft regelingen voor kinderen die in armoede opgroeien. De gemeentelijke kinderombudsman onderzocht die regelingen en sprak erover met kinderen en jongeren. De uitkomsten staan in het rapport dat vandaag verschijnt: ‘Wie, wat, waar? Onder de loep: gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede’. Stans Goudsmit, de gemeentelijke kinderombudsman, concludeert: “Om zo veel mogelijk kinderen te bereiken, is het nodig dat ouders en kinderen centraal staan. Dat is nu niet zo.”

Armoede heeft een gigantische invloed op het leven van kinderen: “Het is moeilijk als vriendinnen willen spelen maar je geen speelgoed hebt waardoor je nee moet zeggen”, vertelt een meisje. De gemeentelijke armoederegelingen hebben als doel dat kinderen in armoede gewoon kunnen meedoen. Op school en in hun vrije tijd. Zo kunnen kinderen gratis op voetbal of dansles of kunnen ze een laptop of fiets voor school krijgen.

Maar veel ouders en kinderen die de kinderombudsman sprak, kennen de regelingen niet. De regelingen zijn slecht vindbaar op de gemeentelijke website. De folders zijn te moeilijk en alleen in het Nederlands. Kinderen en jongeren geven aan dat zij zélf informatie willen over de regelingen. En niet alleen via hun ouders, zoals nu gebeurt. En ze willen meer leren over omgaan met geld. Zodat armoede ook voorkomen kan worden.

Het aanvragen van de regelingen is te ingewikkeld, vindt de kinderombudsman. Elke regeling heeft een eigen procedure, met eigen regels en voorwaarden. Vaak hebben ouders die in armoede leven niet de energie die nodig is om al die stappen te zetten. Een professional vat de wens goed samen: “Wat wij nodig hebben is gemak, overzicht en duidelijkheid!”

Het aanbod van de regelingen sluit maar gedeeltelijk aan bij de behoeften van kinderen. De kinderen en jongeren die de kinderombudsman sprak, vinden een fijn thuis het belangrijkste als er thuis armoede is. Dat er genoeg te eten is, kleren en elektriciteit bijvoorbeeld. Het aanbod dat er is richt zich echter niet op thuis, maar op school en vrije tijd.

Een deel van de regelingen sluit kinderen die in armoede opgroeien uit. Speciale aandacht vraagt de kinderombudsman voor mbo-studenten die jonger zijn dan 18. In de meeste gemeenten komen zij bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een fiets of laptop.

Tot slot: er wordt te weinig gebruik gemaakt van de regelingen. Wil de gemeente meer kinderen bereiken, dan is het nodig dat ouders en kinderen centraal komen te staan. Dat kan alleen als de gemeenten met hen in gesprek gaan om zo hun behoeften en wensen te kennen. Dat gebeurt veel te weinig. “De gemeente moet aan de slag en kinderen en ouders betrekken. Dat armoede een moeilijk onderwerp is, is geen goede reden om niet het gesprek aan te gaan”, aldus Goudsmit.

Stans Goudsmit is kinderombudsman in Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam en Vlaardingen.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/kinderombudsman-de-regelingen-zijn-te-onbekend-en-te-ingewikkeld/feed/ 0
Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #3 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-3/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-3/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:51:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=611 Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #3 Lees meer »

]]>
Het coronavirus is helaas nog steeds niet weg. Het samenwerkingsverband Delfshaven Helpt maakt zich ernstig zorgen over de verspreiding van Covid-19 in onze wijken en de sociale gevolgen daarvan voor de bewoners van Delfshaven. Heb je hulp nodig? Of ken je iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken? Bijvoorbeeld iemand om boodschappen te doen, een maaltijd te brengen of gewoon om even te praten? Kun je zelf iets doen? Bel 010-7470022.

Bekijk hier de derde nieuwsbrief van Delfshaven Helpt.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-3/feed/ 0
Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #2 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-2/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-2/#respond Fri, 24 Apr 2020 12:50:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=607 Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #2 Lees meer »

]]>
Delfshaven Helpt bereikt steeds meer mensen. Het helpt enorm dat media als Open Rotterdam ons initiatief nu goed oppakken. En door de laatste posteractie zijn we veel zichtbaarder in de straten, winkels en kantoren. Dankzij gulle sponsors en de inzet van vrijwilligers doen honderden kinderen nu rustig thuis hun schoolwerk, op hun eigen computer. En goed nieuws: het toffe online activiteitenprogramma voor de jongeren uit Delfshaven biedt extra activiteiten voor tijdens de ramadan.

Bekijk hier de tweede nieuwsbrief van Delfshaven Helpt.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-2/feed/ 0
Nieuwsbrief Delfshaven Helpt #1 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-1/ https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-1/#respond Thu, 02 Apr 2020 12:43:00 +0000 https://armoedeplatformdelfshaven.nl/?p=600 Het werd al snel duidelijk dat corona de wereld – en ook ‘ons’ Delfshaven – zou veranderen. Om deze grote uitdaging met elkaar aan te gaan, werd Delfshaven Helpt opgericht: een netwerk waarin organisaties en bewoners de krachten bundelen en samen werken door verbinding, voorlichting en praktische hulp. Bekijk hier de eerste nieuwsbrief.

]]>
https://armoedeplatformdelfshaven.nl/nieuwsbrief-delfshaven-helpt-1/feed/ 0