Overzicht initiatieven

Hier vind je een uitgebreid overzicht met initiatieven in Delfshaven die zich inzetten voor de bestrijding van armoede.

Doelgroepen
Soort hulp
Soort hulp
Selecteer soort hulp

Stichting Mano

Vluchtelingen
GezinnenJongerenOuderenVolwassenen
vluctelingenwerk

Stichting Mano zet zich in om d.m.v een persoonlijke aanpak veelal geïsoleerde Rotterdamse individuen en gezinnen die in armoede leven, en die te kampen hebben met een gebrek aan competenties en een sociaalmaatschappelijk netwerk, in staat te stellen om als actieve burger (weer) mee te doen aan de maatschappij.

Sportfonds volwassenen

KledingSport
OuderenVolwassenen
Sporten
Ondersteuning voor volwassenen
Sportspullenbank
Begin maart 2022 startte het volwassenen sportfonds. Dit sportfonds betaalt het lidmaatschap van een sportvereniging voor Rotterdammers van 18 jaar en ouder die rond het bestaansminimum leven. Bewoners kunnen hiermee ook gebruik maken van de sportspullenbank. Aanmelden kan via een hulpverlener in de gemeente.

Gratis cursussen over opvoeden en ontwikkeling

Inloopspreekuur algemeen advies
GezinnenKinderen
training
ondersteuning

Een overzicht van alle gratis cursussen voor (aanstaande) ouders en kinderen, online of op een locatie in de regio Rotterdam-Rijnmond. Er zijn cursussen over allemaal verschillende onderwerpen en fases, van zwangerschap tot je kind 18 jaar is. Bijvoorbeeld: je samen voorbereiden op het ouderschap, omgaan met pubergedrag, en alles daar tussenin.

Ontbijtservice basisscholen

Voedsel en maaltijden
Kinderen
maaltijden

Door armoede moeten kinderen soms een ontbijt missen in de ochtend. Geloven in de Wijk brengt dagelijks bij een groot aantal scholen in Delfshaven gezonde ontbijtjes, zodat kinderen met een gevulde maag de dag beginnen.

Gratis OV voor kinderen 4 t/m 12 jaar

Kindregelingen
Kinderen

Alle Rotterdamse kinderen van vier tot twaalf jaar reizen vanaf 1 januari 2022 gratis met het openbaar vervoer in de stad. Voorwaarde is dat het kind in Rotterdam staat ingeschreven. Om hiervan gebruik te kunnen maken heeft het kind een persoonlijke OV-kaart nodig en een DigiD. Daarmee kan het gratis reizen worden aangevraagd. Dat kan vanaf 1 december 2021 via de website www.rotterdam.nl/loket/gratis-ov-voor-kinderen.

De Buddy App

Financiën en schulden
GezinnenOuderenOuders
digitale hulpverlening

De Buddy App is ontwikkeld in samenwerking met professionals van grote Nederlandse Gemeenten om mensen te helpen met hun geldzaken en schulden te voorkomen.

  • Vaste lasten worden apart gezet
  • Inzicht in wat je uit kunt geven
  • Buddy spaart automatisch voor je
  • Meldingen als er actie nodig is
  • Buddy checkt je recht op Toeslagen

 

Medewerker Kansengelijkheid basisschool

Financiën en schulden
GezinnenKinderen
advies
maatschappelijk werk

De gemeente begint dit jaar met een proef van medewerkers kansengelijkheid op 6 Rotterdamse basisscholen. De medewerkers kansengelijkheid zitten 1 dag per week op school. Zij helpen bij het aanvragen van kindgebonden regelingen, geven financiële adviezen aan ouders en organiseren bijeenkomsten met andere organisaties in de wijk. Zo komt er sneller ondersteuning bij geldzorgen.

In Delfshaven is er een medewerker kansengelijkheid op de Mariaschool (Middelland), Mariaschool (Spangen) en op Finlandia (Oud-Mathenesse)

Het jeugdtegoed

Kindregelingen
Kinderen
Regelingen voor kinderen

Het jeugdtegoed is bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen beter te laten meedoen op school en het verenigings- en sportleven. Dit tegoed wordt door de gemeente Rotterdam op de Rotterdampas van uw kind gezet. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar krijgen 275 euro per jaar en kinderen van 12 tot en met 17 jaar krijgen 500 euro per jaar. Het tegoed wordt uitgekeerd op de Rotterdampas en kan gebruikt worden bij veel winkels (bijvoorbeeld Hema, Bristol, Bruna, Aktiesport) en voor het openbaar vervoer. Lees meer op de website hoe het werkt en hoe je je kan aanmelden.

De Geldboom

Varia
GezinnenKinderenOuderen

overzicht van Rotterdamse regelingen

School maatschappelijk werker

Inloopspreekuur algemeen advies
Kinderen
advies
spreekuur
maatschappelijk werk

Centrum voor Jeugd en Gezin

Inloopspreekuur algemeen advies
GezinnenKinderen
begeleiding
opvoeding
verzorging
gezondheid

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren en professionals in de regio Rotterdam-Rijnmond terechtkunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, pedagogen en andere professionals weten als geen ander dat het grootbrengen van een kind soms een uitdaging is en wel eens vragen met zich meebrengt. Daarom staan ze naast ouders en verzorgers om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken, vanaf de zwangerschap tot het moment dat een kind volwassen is.

Gezinsaanpak armoede BoTu

Varia
GezinnenKinderen
algemene ondersteuning
armoede

Algemene ondersteuning van gezinnen bij grote en kleine zaken. Ouders kunnen bellen, appen of mailen. Inloopspreekuur is er ook.

Help je mee?

We hebben jouw hulp nodig. Vul hieronder in hoe jouw organisatie of initiatief betrokken is bij armoedebestrijding.