Sociale kaart armoede

Eén overzicht van initiatieven in Delfshaven en Rotterdam die zich inzetten voor armoedebestrijding en armoedeverzachting.
Doelgroepen
Doelgroepen
Soort hulp
Soort hulp
Soort hulp
Selecteer soort hulp
Soort hulp

Missionaries of Charity Zusters van Naastenliefde

VluchtelingenVoedsel en maaltijden

De communiteit van zusters is al sinds 1977 gevestigd in Rotterdam. Hun huis aan de ’s Gravendijkwal staat gastvrij open voor mensen in nood. Enkele malen per week geven zij maaltijden aan dak- en thuislozen.

GezinnenJongerenKinderenOuderenVolwassenen

Het Oekraïens huis (Charlois)

Inloopspreekuur algemeen adviesKledingVariaVluchtelingenVoedsel en maaltijden

Het Oekraïens Huis is een locatie waar alle vluchtelingen uit Oekraïne terecht kunnen met ondersteuningsvragen op het gebied van gezondheid, werk en ontmoeting. Het is een toegankelijke plek in de wijk waar bezoekers gratis kunnen eten en drinken of kleding ophalen. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen onbezorgd kunnen spelen. Ook kun je in het Oekraïens Huis deelnemen aan verschillende activiteiten. Denk aan ontspannende workshops en leerzame taalcursussen (Engels/Nederlands).

GezinnenJongerenOuderenVolwassenen

Vluchtelingenwerk Pauluskerk

Inloopspreekuur algemeen adviesVariaVluchtelingen

Pauluskerk Vluchtelingenwerk (stichting OMZO) helpt mensen zonder verblijfspapieren. Zij hebben recht op een bejegening die wij zelf onder dergelijke omstandigheden ook zouden willen ontvangen. Pauluskerk Vluchtelingenwerk ondersteunt deze vluchtelingen met begeleiding, juridisch advies, spreekuren, tijdelijk onderdak en medische hulp. We organiseren activiteiten voor een zinvolle dagbesteding en helpen vluchtelingenvrouwen en kinderen weerbaarder te worden. We behartigen de belangen van vluchtelingen zonder geldige verblijfspapieren richting lokale en landelijke overheid en vertellen hun verhalen aan de stad.

GezinnenJongerenOudersVolwassenen

Café NL bij Leeszaal Rotterdam-West

ActiviteitenVluchtelingen

Sinds 2015 geeft De Leeszaal een thuis aan Café NL, een praatcafé voor nieuwkomers in Nederland. Voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren spreken.

In kleine groepjes praten we met elkaar onder het genot van koffie en thee. Meedoen is gratis.

Af en toe organiseert Café NL excursies of festiviteiten. Die worden aangekondigd via een eigen facebookpagina: www.facebook.com/CafeNLRotterdam

JongerenOuderenVolwassenen

Rotterdam verwelkomt vluchtelingen

Vluchtelingen

Rotterdam verwelkomt vluchtelingen is een platform van organisaties en Rotterdammers die pleiten voor ruimhartige opvang van vluchtelingen en die hier zelf ook aan willen bijdragen.

GezinnenOudersVolwassenen

Vluchtelingenwerk Rotterdam

Vluchtelingen

In Rotterdam begeleidt Stichting Vluchtelingenwerk statushouders gedurende twee jaar, we spreken van de Rotterdamse Aanpak. Het doel van dit intensieve begeleidingstraject is om statushouders te coachen naar zelfredzaamheid, zodat ze zelf actief kunnen participeren in de Nederlandse samenleving.

GezinnenOudersVolwassenen

Stichting Gezana

ActiviteitenFinanciën en schuldenInloopspreekuur algemeen adviesVluchtelingen

Stichting Gezana zet zich in voor de Eritrese gemeenschap in Nederland. Ze bieden sociale activiteiten en aanschuifmaaltijden, maar ook budgetondersteuning, hulp bij formulieren en instanties, educatie en initiatieven gericht op werkgelegenheid

OudersVolwassenen

Geld & Gezin, Stichting Samen 010

Financiën en schulden

Geld & Gezin is een budgetmaatjesproject specifiek voor gezinnen. Vrijwilligers krijgen een budgetmaatjes- en aanvullende Geld & Gezintraining en worden daarna aan een gezin gekoppeld. Naast ondersteuning op het gebied van financiële administratie, kijken ze breder in het gezin welke groeimogelijkheden er zijn. Groeimogelijkheden op het gebied van financiën, maar ook financiele opvoeding, netwerk en hulp richting (vrijwilligers)werk.

Gezinnen

Stichting Mano

Vluchtelingen
vluctelingenwerk

Stichting Mano zet zich in om d.m.v een persoonlijke aanpak veelal geïsoleerde Rotterdamse individuen en gezinnen die in armoede leven, en die te kampen hebben met een gebrek aan competenties en een sociaalmaatschappelijk netwerk, in staat te stellen om als actieve burger (weer) mee te doen aan de maatschappij.

GezinnenJongerenOuderenVolwassenen

Sportfonds volwassenen

KledingSport
Sporten
Ondersteuning voor volwassenen
Sportspullenbank
Begin maart 2022 startte het volwassenen sportfonds. Dit sportfonds betaalt het lidmaatschap van een sportvereniging voor Rotterdammers van 18 jaar en ouder die rond het bestaansminimum leven. Bewoners kunnen hiermee ook gebruik maken van de sportspullenbank. Aanmelden kan via een hulpverlener in de gemeente.
OuderenVolwassenen

Gratis cursussen over opvoeden en ontwikkeling

Inloopspreekuur algemeen advies
training
ondersteuning

Een overzicht van alle gratis cursussen voor (aanstaande) ouders en kinderen, online of op een locatie in de regio Rotterdam-Rijnmond. Er zijn cursussen over allemaal verschillende onderwerpen en fases, van zwangerschap tot je kind 18 jaar is. Bijvoorbeeld: je samen voorbereiden op het ouderschap, omgaan met pubergedrag, en alles daar tussenin.

GezinnenKinderen

Ontbijtservice basisscholen

Voedsel en maaltijden
maaltijden

Door armoede moeten kinderen soms een ontbijt missen in de ochtend. Geloven in de Wijk brengt dagelijks bij een groot aantal scholen in Delfshaven gezonde ontbijtjes, zodat kinderen met een gevulde maag de dag beginnen.

Kinderen

Help je mee?

We hebben jouw hulp nodig. Vul hieronder in hoe jouw organisatie of initiatief betrokken is bij armoedebestrijding.